Sfinx – Zalmoxe
SFINX – ZALMOXE (1979)
Zalmoxe este al doilea album de studio al formației românești de muzică rock Sfinx. Realizat în anii 1976-1978 și lansat ca disc LP la începutul lui 1979, albumul este considerat magnum opusul formației și unul dintre momentele cele mai importante din muzica rock românească.
Trupa Sfinx s-a înfiinţat la Bucureşti, în anul 1963. Povestea formaţiei începe cu trei liceeni entuziaşti, Corneliu Bibi Ionescu, Octav Zemlicka şi Cristian Valica, care se întâlneau într-o cofetărie din apropierea Pieţei Romane, pentru a discuta despre muzică. În 1964, componenţa trupei era Octav Zemlicka (chitară solo, voce); Corneliu Bibi Ionescu (bas); Cristian Valica (tobe); Idu Barbu (clape). Joia, sâmbăta şi duminica cântau în casele de cultură sau la seratele studenţeşti, iar în sezonul estival erau angajaţi pe litoral cântând mai întâi la Mamaia, iar apoi la Eforie Nord.
Membrii formaţiei se schimbă adesea din cauze generate de examene, opoziţia părinţilor sau disensiunile referitoare la repertoriu. Au făcut astfel parte din Sfinx, pentru perioade de timp mai lungi sau mai scurte, chitariştii Mihai Popa, Victor Florescu, Adrian Ivaniţchi, Petre Iordache şi Silviu Hera, organiştii Idu Barbu şi Toni Niculescu, bateriştii Sergiu Zagardan şi Marian Toroimac.
Momentul care avea să producă o cotitură importantă în formaţia Sfinx a fost acela când bateristul Marian Toroimac a venit de la Memphis la Sfinx, dar şi cooptarea unui tânăr chitarist şi violonist de numai 17 ani, elev al liceului de muzică, Dan Andrei Aldea.
Galerie
Piese
- Ursitoarele
- Blana De Urs
- Mierea
- Peștera
- Epiphania
- Furtuna Cu Trup De Balaur
- Călătorul Prin Nouri
- Kogaion
- Epilog
“Și cîntecul vremii se aprinde-ntr-un roi.”
Dan Andrei Aldea – chitări, claviaturi, scândură muzicală, chitară bas, percuții, voce
Corneliu „Bibi” Ionescu – chitară bas
Nicolae (Nicu) Enache – claviaturi
Mihai (Mișu) Cernea – baterie, percuții, voce