Metronom

Emisiuni realizate între anii '70-'75

Program difuzare

Duminică 18:00 18:45

Prezintă Cornel Chiriac

Etichetat ca
Emisiunea "Metronom" a avut o audiență ieșită din comun, fiind ascultată nu numai în România, ci și în alte țări ale fostului bloc sovietic, Europa de Vest precum și în țări de pe alte continente. Primea scrisori de la tineri din toată lumea, care nu înţelegeau o iotă româneşte, dar îi ascultau programul pentru că - spuneau ei - nicăieri nu pot gasi unul atât de bun. Performanţa lui Cornel Chiriac a fost unică în istoria unui post de radio european. Cu urechile lipite de radio, milioane de români ascultau in clandestinitate emisiunea lui Cornel Chiriac, omul care le aducea în case muzica momentului din Occidentul ce părea atât de îndepartat.
Cornel Chiriac aparţinea unei generaţii, care oriunde s-ar afla, pulsează în acelaşi ritm, iubeşte aceleasi lucruri, nutreşte aceleaşi idealuri, se entuziasmează de aceleaşi idei, se îmbracă la fel şi ascultă aceeaşi muzică. Acestei Internaţionale a tineretului contemporan îi aparţinea Cornel Chiriac. El trăia muzica în fiecare fibră a trupului său. O trăia în inimă, în spiritul şi în sufletul său şi a fost - se pare - predestinat s-o trăiască şi în destinul său tragic.

Cornel Chiriac s-a născut la 9 mai 1942 în Transnistria. A făcut liceul în Piteşti şi a absolvit Facultatea de Limbi Străine la Universitatea Bucureşti. Era un impătimit al jazz-ului, devenind în scurt timp cel mai cunoscut comentator de radio în genurile pop, rock, jazz al anilor ’60. În 1967, a început la Radio România, alături de Geo Limbaşanu, emisiunea „Metronom”, care aducea în România cele mai în vogă melodii ale momentului. A sprijinit enorm formaţii româneşti precum Phoenix. În 1969, după mai multe scandaluri cu cenzorii de la Radio România şi cu organizatorii unor spectacole muzicale, a fugit din România în Austria. A fost „recuperat” de directorul Radio Europa Libera, Noel Bernard. Şi-a reînceput emisiunea „Metronom” la postul din Munchen. Prima ediţie a emisiunii „Metronom” a fost difuzată de Radio Romania la data de 10 iunie 1967. Radio Europa Liberă a transmis prima ediţie „Metronom” din „lumea liberă” la data de 2 iunie 1969.

La 4 martie 1975 a fost înjunghiat lânga maşina sa, într-o parcare din Munchen. Vestea morţii sale a fost o lovitură uriaşă pentru iubitorii de muzică din România. Au apărut imediat zvonuri că fusese asasinat din ordinul regimului Ceauşescu, evident deranjat de emisiunile care promovau nu doar muzica bună, ci şi ideile „subversive” ale lui Cornel Chiriac despre libertate. Pentru Cornel Chiriac, jazzul și, mai ales, rock-ul nu erau doar melodie, armonie, ritm, virtuozitate instrumentală: rock-ul exprima o realitate social-politică, un mod de a gândi și de a se manifesta al tineretului anilor ’60-’70.


Citește mai mult

Alte articole


Radio

Valori Românești

Piesa curentă

Titlu

Artist

Program curent

Rezonanțe Rock

08:00 09:00

Program curent

Rezonanțe Rock

08:00 09:00

Background