Piesa curentă

Titlu

Artist

Emisiune curentă

Emisiune curentă

Urmează emisiunea

Background

Cenaclul Flacăra – Povestea Unui Fenomen Cultural

Scris de la 25 noiembrie 2018

Cenaclul Flacăra a influențat o generație întreagă.

Cenaclul Flacăra a fost un fenomen cultural desfășurat între anii 1973 și 1985 condus de poetul Adrian Păunescu. Cenaclul a avut un impact semnificativ în România comunistă, atrăgând atât publicul larg, cât și artiști consacrați. De la poezia compusă de însuși Adrian Păunescu (uneori și instant, pe scenă) și până la versurile recitate din poeziile poeților consacrați, de la muzica timid îngânată de debutanți anonimi, care urcau pentru prima dată pe scenă și până la unele piese deja cunoscute ale unor formații sau grupuri muzicale și ale unor soliști deja afirmați, Cenaclul Flacăra delecta publicul cu muzică începând de la melodii populare și până la muzică clasică, folk și rock.

Spectacolele aveau loc la început luni după-masa/seara în sala Teatrului „Ion Creangă” din București, urmate mai târziu de turnee în toată țara, spectacolele desfășurându-se pe stadioane, sălile de spectacol devenind neîncăpătoare. Cenaclul Flacăra oferea un spectacol variat, începând de la poezie compusă de Adrian Păunescu până la versurile recitate din poeziile altor autori consacrați. Muzica aborda diverse genuri, de la melodii populare și folk până la rock și muzică clasică. Printre participanți se numărau artiști precum Mircea Vintilă, Doru Stănculescu, Dan Andrei Aldea, Adrian Ivanițchi, Dan Chebac, Valeriu Sterian, Evandro Rosetti, Florian Pittiș, Anda Călugăreanu, Zoia Alecu, Tatiana Stepa, Vasile Șeicaru, Marcela Saftiuc, Ștefan Hrușcă, Cătălin Condurache, Alexandru Zărnescu și mulți alții.

Stadioanele și sălile de spectacol deveneau neîncăpătoare, iar Cenaclul Flacăra a devenit un loc de întâlnire pentru tineri dornici de libertate culturală. Cenaclul Flacăra a influențat tânăra generație, oferind o alternativă la cultura oficială impusă de regimul comunist. Totuși, mesajul Cenaclului era filtrat prin prisma ideologiei politice, iar spectacolele aveau o componentă propagandistică. Din 1973 (prima oară) până în 1985 (ultima oară) au avut loc 1.615 spectacole de muzică și poezie.

Cenaclul Flacăra a fost un loc de expresie artistică, dar și un instrument de propagandă al regimului comunist, unde iluzia textelor și muzicii de calitate a fost folosită pentru a manipula generații sau, în același timp, pentru a oferi o „oază de libertate” într-o societate închisă.

Spectacolele au fost interzise în anul 1985, motivul oficial fiind busculada de la stadionul Petrolul din Ploiești în timpul unui spectacol, care s-a soldat cu cinci morți și câteva zeci de răniți.

Cei mai mulți artiști s-au întors la activitățile lor cotidiene după dispariția Cenaclului. Unii au revenit pe scena muzicală după prăbușirea regimului comunist din decembrie 1989.

Etichetat ca:

Opinii

Lăsați un Răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi făcută publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.