Compact – Cîntec pentru prieteni

COMPACT – CÎNTEC PENTRU PRIETENI (1988)


 

Cîntec pentru prieteni, al doilea album al grupului Compact, apărut în anul 1988 a avut un imens succes la public. Piesa care dă titlul albumului este poate singura piesa din Romania făcută special pentru public. Refrenul acestui cântec a fermecat pe toata lumea: „Yeee, yeee, ye!”. Cuvintele potrivite pentru unul dintre cele mai mari hituri din rock-ul românesc!

Compact este o formație muzicală românească de rock, care a luat ființă în 1977, la Cluj, fiind fondată de către basistul Teo Peter și chitaristul solo Constantin „Costi” Cămărășan. Debutul concertistic oficial a fost făcut pe scena Clubului Babeș-Bolyai. Prin cooptarea celor doi membri fondatori ai formației Telegraf din Câmpia Turzii, Paul Ciuci (solist vocal, chitarist și compozitor) și „Leluț” Vasilescu (tobe) Compact și-a găsit propria sale identitate muzicală inconfundabilă, care a propulsat-o rapid ca fiind o prezență puternică și distinctă a muzicii rock românești.
În 1982, Compact împreună cu Trupa 2005, din Turnu Severin au lansat primul lor album. Postul național de radio le difuza din ce în ce mai des piesele. În 1988, a urmat un triplu hiatus: Paul Ciuci a plecat în Statele Unite ale Americii (concertând cu Sfinx Experience între 1991-1995), iar Compact-ul rămas prin plecarea sa, s-a rupt în două, Teo Peter a înființând Compact B (Compact Bucuresti), iar Costi Cămărășan, Compact C (Compact Cluj).


Galerie

 


Piese

  1. Cîntec pentru prieteni
  2. O noapte şi-o zi
  3. Mi-e tare dor de tine
  4. Dă-mi o veste
  5. Jocul ielelelor
  6. Călător spre infinit
  7. Întoarce-te acasă
  8. Un alt inceput

„În seara asta mare
Cu toții vom cînta
Va fi o sărbătoare
Ce n-o putem uita”

Paul Ciuci – voce, chitară
Constantin Cămărășan – chitară
Teo Peter – bass
Leluț Vasilescu – tobe
Vladimir Cnejevici – keyboardsRadio

Valori Românești

Piesa curentă

Titlu

Artist

Program curent

Panoramic Muzical

00:00 12:00

Program curent

Panoramic Muzical

00:00 12:00

Background