Radio

Valori Românești

Piesa curentă

Titlu

Artist

Program curent

Puzzle Melodii

18:00 20:00

Program curent

Puzzle Melodii

18:00 20:00

Background

Cornel Chiriac – Unic Și Irepetabil

Scris de la 24 noiembrie 2018

Cornel Chiriac, unul dintre personajele unice şi irepetabile ale României, a marcat fără îndoială istoria noastră recentă

Ca redactor muzical la Radio Bucureşti, el a contribuit la promovarea muzicii generic intitulate tinere (jazz, apoi rock), transmiţând – atunci când politica regimului comunist nu o permitea decât între limite strâmte – evenimente muzicale, inclusiv din lumea liberă. Mai mult, Cornel Chiriac a ajutat muzicienii români, cum şi cât a putut, să se informeze – vezi samizdatele „Jazz-Cool”, articolele publicate în ţară sau în străinătate – şi i-a promovat pe toate căile posibile (Radio Bucureşti, clubul de jazz de la Casa Studenţilor).
Când nu a mai putut-o face în ţară, s-a refugiat în Germania, de unde şi-a continuat misiunea – de astă dată fără constrângeri – la microfonul postului de radio „Europa Liberă”. În scurt timp, Cornel Chiriac a devenit nu numai un comentator avizat al muzicii tinere pentru o lume întreagă, ci şi un adevărat simbol al ideii de libertate, într-o luptă asumată pe faţă cu regimul comunist.
Traiectul său, retrospectiv vorbind, se confunda încă din timpul vieţii cu legenda. A fi nu numai contemporan ci şi în legătură (uneori de prietenie strânsă) cu personalităţi române, dar şi internaţionale (de la Mihail Andricu, George Bălan şi Jancy Korossy la Willis Conover şi Noel Bernard) îi conferă până astăzi o aură de guru, pe care serviciile Securităţii nu aveau cum s-o treacă cu vederea sau s-o tolereze.
Cornel Chiriac a fost asasinat în noaptea de 4/5 martie 1975, la Munchen, în anul în care spera să se mute în SUA. Ucigaşul a fost prins şi condamnat, dar motivaţia gestului său nu a fost de fapt elucidată.

Etichetat ca

Opinii

Lăsați un Răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *